torstai 17. maaliskuuta 2011

Elää toisin


Selailin unipäiväkirjaani, jonka olen unohtanut muutamaksi vuodeksi. Löysin etusivulta nämä puhuttelevat sitaatit Christa Wolfin romaanista Kesänäytös (suom. Oili Suominen. 1989):

"Kahdenksankymmentä prosenttia maisemasta on taivasta, Ellen sanoi. Se sopi hänelle. --" (22.)
"Kun Ellen illalla makasi tummanruskeassa puusängyssään keskellä suurta hiljaisuutta, joka aiemmin varmaan on ollut yksi maan elementeistä ja joka nyt on vetäytynyt maaseudulle, hän saattoi tuntea miten jännittynyt, alituisen stressin synnyttämä ja unen karkottava kaupunkiväsymys muuttui raskaaksi, terveeksi maalaisväsymykseksi.

-- Hän oli taas -- tilavassa ja sekavassa unirakennuksessa, huoneita ja käytäviä oli loputtomiin. -- hän alkoi vetäytyä pois -- rakennuksen laidoille, karuihin autioihin huoneisiin. Hämärästi hän tajusi vetäytyvänsä omaan itseensä. -- Hän työnsi siipirattaan kauhoihin askartelupaperiarkista repimiään pieniä vihreitä suikaleita antaakseen itsestään merkkejä yläpuoliseen maailmaan. Vihreä on toivon väri, hän ajatteli unessa."
(23.)

"Aamulla -- Ellen omaksi yllätyksekseen sanoi: Luulen että meidän pitäisi elää toisin. Aivan toisin." (24)

"Joka aamu Ellen työnsi auki takaoven, astui pihanurmelle: siinä se oli, samana pysyvä kesä. Aurinko oli harvan kirsikkapuumetsikön takana ja lauloi. -- Ellenille oli uusi kokemus ajatella että päivästä tulisi "nautinnollinen". Että hän opettelisi ensin avaamaan silmänsä, sitten muut aistinsa. Erottamaan hiljaisuuden esiripun takaa kylän aamuiset äänet yksitellen. Haistamaan ilman palaneenhajuisen kuivuuden, hienoista kirpeyttä tulvivan raikkauden. Tuntemaan lämmön ihollaan. Odottamaan sisimmästä nousevaa lempeätä tulvahdusta, niin pitkään tukahdettuna ollutta, sitä joka ei pakkoa totellut."
(25.)

(Kuva Glendaloughista Irlannista toukokuulta 2009.)

4 kommenttia:

 1. Unirakennus, vihreä väri ja tietoisuus, siitä miten haluaa elää. Wau! Upea lainaus. Kiitos tästä, lisään Kesänäytöksen lukulistalle.

  Päivällä nappasin terveysasemalla selailemastani lehdestä tällaisen, Birgitta Trotzig: Liejukuninkaan tytär. Ruotsalainen kirjailija, runnollista kerrontaa - hyvän kirjan tunnusmerkit :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on tuo kirja vielä kesken (ollut monta vuotta niin kuin moni muukin), mutta hienoja kohtia siinä on, puhutteli useina detaljeina ainakin.

  Googlaan B.T:n. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Unimaailmaa, koskettavaa. Ja upeaa irlantilaista maisemaa. Tuo kirja pitää löytää!

  Tirlittan
  http://kirjoittajaelamaa.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. T, jos haluat kirjan omaksi, antikvaarista ja antikka.netistä löytyy. :)

  VastaaPoista