torstai 28. toukokuuta 2015

Teksti on kudos, lankaa on autettava"Pesussa lankojen suunta menee sekaisin. Lankaa on autettava saamaan takaisin täsmällinen suuntansa. Kyseessähän on kudos. Sanat 'teksti' ja 'tekstiili' ovat samaa alkujuurta. Lanka on aina useiden lankojen joukossa. Ja kun sen saa eteensä, se on kuin vitilunta. Melvillen Moby Dickissä on ihana luku valkoisuudesta. Siinä kuvaillaan huolellisesti, millaista on kävellä vasta sataneessa lumessa. Tuntuu siltä kuin olisi ensimmäinen ihminen ja kulkisi ensi kertaa lumessa. Puhtain lakanoin sijattu vuode tuntuu myös aivan kuin uutismaalta. Se on hyvin miellyttävä tunne."

Kääntäjä Svetlana Geier palkitussa dokumentissa Vanha rouva ja Dostojevski. Yle Teema to 28.5. klo 23.05, nähtävillä yhdentoista päivän ajan myös Areenassa. Suosittelen!

2 kommenttia:

  1. Kiitos tuosta dokumentista. Katson sen, ulkona alkoi juuri satamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kiva, kun kiinnostuit. Tuo sitaatti on ihan dokkarin alusta. Kävin keskustelua dokkarista toisaalla syvästi, siinä on paljon sanomatonta ja rivienvälistä, hyvää hiljaisuutta. Kerro, mitä ajatuksia sinulle heräsi, jos siltä tuntuu.

      Poista