tiistai 24. syyskuuta 2013

"Tervehdys täältä Korpi-Kainuun perukalta"

Blogin kirjoittaminen on jäänyt. Äsken ajattelin siivota luonnoksia, poistelin surutta tekstejä. Hiukan kummastelin, miten siellä oli julkaistujakin joukossa. "Oletko varma?" kysyi Blogger. Olinhan minä, kun luulin siivoavani Luonnos-kansiota... Sinne katosivat, en sentään koko blogia poistanut.

Pitäisi kertoa kesän Öölannin matkasta, mutta valokuvat ovat yhä hajallaan. Kerron, että aloimme siivota vaatehuonetta, joka vastaa meillä täyteen ahdettua ullakkoa. Löysin äidilleni Korpi-Kainuusta lähetettyjä, koskettavia kirjeitä vuodesta 1965 eteenpäin. Ajattelin kirjoittaa ne kaikki talteen. Tässä kirjeistä ensimmäinen, paperina oli ainevihon aukeama, piilotin paikkakunnan nimen X:ksi:

                                                                                                                                                                                            X:lla 5.12.1965Hyvä rouva KaukonenTervehdys täältä Korpi-Kainuun perukalta. Anteeksi, että näin kauan olette saanut odottaa vastausta kirjeeseenne. Tämä rakas kotimme on sodanaikaista taistelu tannerta. Silloin on palaneet tästäkin paremmat rakennukset. Tilalle on tuotu Ruotsista levytalo, jotka on kylmiä kaikki. Meidän pitäisi nyt rakentaa välttämättä lämpöisempi asuin rakennus, tähän kyllä palellutaan. Terveys ei kestä kauan tällaista kylmyyttä. Miehelläni on reumatismikin sodan ajalta. Silloin on paleltuneet varpaat ja päässä on reumatismi. Hän oli mennyt vapaaehtoisena sotaan ja rintamalla on ollut molempien sotien ajan. Siellä teltoissa ja korsuissa ne pojat on asuneet vuodesta toiseen. Meillä on velkaa tästä rappiotilasta valtiolle n. 40, 000 mk kaikkineen. Rakentamisesta tulee lisää velkaa kun ei ole entisiä rahavaroja ollenkaan. Minulla on vaivana nuo taloudellisesti huolet, etten voi nukkuakaan muuten, kuin voimakkaiden lääkkeiden avulla ja vielä kylmä kääre pitää olla tiukasti pään ympärillä yöllä. Olen hyvin väsynyt kaikkiin touhuihin, kun nuo taloudelliset asiat on niin huonolla mallilla. Minun on pitänyt ottaa vastuulleni kaikkiin talon juoksevien asioiden hoito. 4 kertaa olen jo käräjilläkin käynyt, koska tämän tilan myyjä petti meitä hurjasti. Mieheni on oikein hiljainen ja ujo savupirtin kasvatti 46v. Hän ei halua, eikä voi hoitaa niin karkeita asioita. Ei hän kyllä monesti vaivojaan valittele, mutta ei hän ole terve, koputtelee usein rintaansa tuskissaan. Lääkkeiden avulla on vähän helpompaa mennä päivästä toiseen. Maanviljelijäksi olemme syntyneet, ja pakko on nyt yrittää kaikin voimin jatkaa työtä. Mieheni on raivannut uutta peltoa jo 6 hehtaaria. Työtä on kyllä kotitilan hoidossa meille kaikille, mutta rahan puute se on kyllä, kun ei uutispellot ole vielä tuottaneet, osa jo kylvettiin viime kesänä heinää kasvamaan. Minun täytyy jouduttaa tämä kirjeen tapainen postiin, ettei jää vanhenemaan. Meillä on nuorin tyttö 5-vuotias. Suuri kasvuisia kaikki. Palttoja on antaneet sukulaiset, ettei niitä tarvitse ainakaan lähettää. Sukan terät ne eniten kuluu, varsia olisi melko hyvin. Täällä on omenatkin kalliita 1,80 p kg. Eivät kasva täällä pohjoisessa. Eivät saa niitäkään lapset kyllikseen koskaan.

Lopetan nyt tällä kertaa tämän surkean valittamisen. Oikein hauskoja joulutouhuja ja iloa ja onnea teille. Tuhannet lämpimät kiitoksemme teille ja Kotiliedelle vaivoistanne. 

Kyse oli Kotilieden Kummikerhon toiminnasta, jonka kautta äidilleni osoitettiin tuo perhe Toini Yrjölän allekirjoittamalla kirjeellä 10.11.1965. Minä en ollut silloin vielä syntynyt, veljeni oli nelivuotias, vanhempien työssäolessa naapurin tädin hoivissa, äiti oli töissä Rosenlewin tehtaassa ja isä rautateillä, mutta alkoi sittemmin opiskella toiseen ammattiin. Äiti kertoi, että meilläkin oli taloudellisesti tiukkaa, mutta tapana oli silti yrittää auttaa. 

Ensimmäisessä paketissa perheelle lähti kummieni luota kerättyjä omenoita, isäni työn ansiosta ne sai lähettää junalla ilmaiseksi Suomussalmelle. Omenat olivat olleet suuri riemu ja lasten herkku, osan perheen äiti oli soseuttanut hilloksi puolukoiden kanssa. Perheen tragediat näyttivät pahenevan vuosien myötä. Sairaudet, sotakokemukset ja taloudelliset huolet vaivasivat. Perheen äiti kirjoitti kiireestä, työtaakoista ja voimiensa hupenemisista, mutta myös hyvin arkisista ilon hetkistä, perheen lapsista, nuoruutensa ystävyyksistä, virkistävästä kerhotoiminnasta sekä sähköttömän kodin ainoasta ylellisyydestä: radiosta.

2 kommenttia:

 1. Minunkin blogini on jäänyt, kirjoitan kuin hullu muuta.
  Tämä mainitsemasi kirje tuo mieleeni kaksi asiaa:
  äitini äidin kirjoittamat kirjeet kun hän hiukan yli 30 -vuotiaana nuorena äitinä kirjoitti sairaalasta, myöhemmin sellaisesta hoitolasta. Oli saanut ensimmäisen aivoverenvuodon, hiukan halvaantunutkin, kirjoittaminen oli vaikeaa ja hän kaipasi lapsiaan.

  Ja toinen asia, se miten oma äitini auttoi erästä perhettä lähettämällä vaatepaketteja ja muuta, olin silloin hiukan alle 10 -vuotias. Muistan miten juhlallisesti annoin omaani jollekin tuntemattomalle tytölle.

  Oli kiva lukea sinua, Katja.
  Ymmärrän ihan omakohtaisestikin että blogit jäävät hiukan hunningolle välillä, välillä ne meinaa ihan suorastaan lopettaa. Sitten saa aina viestin joltakulta joka sanoo: luonasi on niin kiva käydä, saan täältä aina ajattelemisen aihetta tms. Eikä sitten VOI lopettaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, nyt hukkasin kommenttinikin. Aloitetaan alusta...

   Olipa kiva, kun kommentoit! Sinullakin on kirjeaarteita hallussasi! Onhan hienoa, että isoäitisi kirjeet ovat säilyneet. Ne ovat aarteita.

   Hienoa, että kirjoitat kui hullu. Kerro lisää! Mietinkin tuota sinun kirjoittamistasi. Liittyykö siihen sukulaiseen, josta kerroit?

   Minä sain lapsena serkkutyttöjen kanssa vaatteita kaukaisilta sukulaisilta. Heillä oli Amerikassa sukua, saivat uusinta muotia milloin mitäkin. Minulle kulkeutui tyylikäs lila popliinitakki ja viininpunaiset stretch-saapikkaat. Olin alakoulusssa ja taisin kerran erehtyä pukeutumaan niihin kouluun lähtiessä. Pikku paikkakunnalla moiset vetimet herättivät lähinnä huvittunutta ihmetystä.

   Juu, blogikirjoittaminen on jäänyt ja rajoittuneita ovat aihepiirit toisin kuin vuonna 2005 - silloin, kun kaikki alkoi. :)

   Poista