keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Luen Alkutuulta


Luen Bo Carpelanin Alkutuulta. Olen aloittanut sen monta kertaa ja jättänyt kesken. Liian kaunista. Nyt jatkan sitkeästi, istun kynä kädessä ja alleviivaan melkein jokaisen lauseen. Sielua pestään pulloharjalla, kun tätä kirjaa lukee, verenkierto on pelkkää endorfiinia, serotoniinia, oksitosiinia.

"Sinä jätit jälkeesi äänettömyyden. Mitä suurempi äänettömyys ympärillä, sitä enemmän se vaatii tarkkaavaisuutta. Siksi me hukutamme itsemme ääniin, taustamusiikkiin, tv:n pauhuun, sadan desibelin rautaviilalastuun, joka paksuna massana peittää kaupungit ja torit. Miten pelottavaa onkaan hiljainen, tyhjä katu, pimeä puisto, hautausmaa, joka luo oman äänettömyytensä, hiljainen suuri meri. Me kaipaamme niiden luo ja pakenemme niitä, tuuli puhaltaa miloin meitä vastaan, milloin heittää meidät eteenpäin, hiekkaa tunkeutuu silmiin, hengitys nousee suoraan ylös kuin savu kylminä päivinä, silloin huomaa, että meillä on oma tuuli, hengitys. Kun se lakkaa, on äärimmäinen äänettömyys tullut. Kuuntele!" (Bo Carpelan: Alkutuuli. Suom. Kyllikki Härkäpää. Otava 1993, 9.)

4 kommenttia:

 1. En ole vielä lukenut Carpelanilta kuin Lapsuuden.
  Pidin sen kielestä niin kovin.
  Se on taas niitä kirjoja joista en muista mitäân muuta kuin tunnelman mikä minulle tuli siitä.
  Ja jotenkin siihen kirjaan liittyy mielikuva raitiovaunusta ja talvisesta Helsingistä...vaikken ollenkaan ole varma oliko kirjassa mainintaa sellaisesta.

  VastaaPoista
 2. Hurjan kaunista!
  Kiitos hyvästä kirjavinkistä:)

  VastaaPoista
 3. Wihtori, ole hyvä. Bo Carpelan on mestari. Lukeminen on tavattoman hidasta, kun jokaista lausetta pitää (saa) maistella, miettiä, puntaroida.

  Piilomja, hei! Minä pidän myös. Jos saat jostakin käsiisi Carpelan kirjat Kaari ja Paratiisi, lue ne. Ovat suunnattu nuorille (pojille), mutta kuten hyvä kirja, ovat ikärajattomia, jotakin omaa elämää niistäkin tunnistaa. Minulle käy usein kuten kuvailit: kirjasta jää mieleen vain tunnelma. Sellainen kirja on yleensä hyvä kirja. Sama pätee elokuviin.

  Hippityttö, hei. Kiva, kun löysit tänne ja ole hyvä kirjavinkistä. :)

  VastaaPoista