maanantai 10. huhtikuuta 2017
"– Tämä nyt varmaankin on sitä melankoliaa, »Weltschmerziä». Senkö annat valloittaa itsesi, lamauttaa voimasi ja katkeroittaa elämäsi? Ylös heti! Repäise itsesi irti tuosta. Tee työtä ja aja mokomat huolet sinne, missä pippuri kasvaa. Sepä kumma, ettei ihminen voisi hallita itseään."
"Täällä olin hiljaisuudessa ja rauhassa. Katselin kirjojani; aukaisin yhtä, aukaisin toista, kääntelin lehtiä, luinkin muutamin paikoin. En käsittänyt mitään. Kirjaimet olivat kuolleita silmissäni, sanat vieraita ja kuivia. Viimein putosi kirja helmaani. Nojasin päätäni taakse tuolin karmiin ja ummistin silmäni. 
– Nuku, sieluni, nuku! Vaivu ijankaikkiseen uneen! Unessa et kipua tunne, et surua etkä levottomuutta. Unessa et kaipaa mitään, et toivo etkä ikävöitse.
En jaksanut enää taistella tuota melankolian hirviötä vastaan. Se laskeutui raskaana kuin myllynkivi päälleni." (Minna Canth: Eräänä sunnuntaina.)

Olen lukenut Canthia, puhunut Canthista, ihaillut Anu Tuomisen tekemää uutta Työmiehen vaimon kantta, kuullut kuvataiteilijan työstä, inspiroitunut, ollut hyperaktiivinen, kärsinyt unettomuudesta ja keskittymiskyvyttömyydestä, kävellyt merenrannalla keräämässä veneen kappaleita ja sulkia (lähden vesille, lähden lentoon), nukkunut sitten sikeästi. Noinko helppoa se voi joskus olla?

"Kerääminen on vapautta. Kerääminen antaa vapauden kulkea, katsoa ympärilleen, joka suuntaan. Taiteen tekemisen vapaudella saan kerätä työajalla. Keräämisen vapauteeni kuuluu myös kahviloita, matkoja Jäämeren rannalle, kirpputorien kartoittamista matkojen varsilla." (Tuominen: Keräilystä, keräämisestä.)

Vapaus kulkea, keräämistä, kartoittamista, matkoja rannalle... Olen kirjoittanut vuokra- ja sähkösopimuksen, miettinyt mitä tästä kaikesta tulee, voiko tämä olla totta, olenko (olemmeko) nyt varmasti miettinyt (miettineet) tarpeeksi, pohtinut, onko tämä kaivattua vapautta ja rauhaa (kauneutta ja vastakohtaa) vai yhä enemmän sitoutumista, kantanut varmuuden vuoksi huolikuormaa, ravistellut niitä ajatuksia ja silloin iloinnut ja huomannut, kuinka paljon juuri sellaista iloa kaipaa, miettinyt että tätähän elämän pitää olla, vuorovettä, kuivaa maata, märkää maata, merivettä, lähtöä, palaamista, alituista liikettä ja uskallusta, etenkin sitä.

6 kommenttia:

 1. Hei!
  Minäkin luin juuri tuon Työmiehen vaimon, se oli yhden luennon aiheena. Olen yrittänyt myös herätellä itseäni kevääseen, mutta se antaa vielä odotella. Uskallusta kai, sitä minäkin kaipaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oona Julia, hei! Työmiehen vaimo on ahdistava (niin kuin monet muutkin Canthit), juoppo Risto ja koko käsittämätön aikakausi nostattivat minussa lukijana ihan raivon tunteita. Minun Canthini opiskeluaikoina oli Anna Liisa. Nyt yllätyksekseni Hanna puhutteli eniten.

   Tämä kevät on ollut monelle kankea ja tukkoinen. Joskus on hyvä heräillä hitaasti. Uskallusta sinne ja lähelle hyviä ihmisiä, yksikin riittää. Minä suorastaan syöksyn nyt eteenpäin, kyllä se hiukan kauhistuttaa, vaikka on kyse iloisesta uudesta.

   Poista
 2. Hienon symboliset kuvat muutoksesta. Rappuset ylös kohti ovea, ovi on vanha, mutta ovenripa on tukevan oloinen.
  Ovi kyllä aukeaa.
  Mitähän on sisällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seija, kiitos! Onneksi rappusia on vain jokunen eivätkä ole jyrkkiä. Oven takana sisällä taitaa olla pienenpieni toteutunut unelma.

   Poista
 3. Oi että, jännittävää, kutkuttavaa! Voi, voi, jotain tosi ihanaa varmasti! Onnea siitä, siihen, onnea uskalluksesta, voinko niin sanoa?

  Tuo Canth sykähdytti nyt kovasti, kuten myös ajatukset keräämisestä. Niin, ja ehdottomasti elämän vuoroveden liike, sitäpä, sitäpä. On niin vaikea välillä mennä mukana, vaikka pitäisi muistaa luottaa.

  Kiitos Katja, ihanat kuvatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Satu!

   Hurlumhei, nyt on sitä, ei enää mitään järkeilyä, ei yhtään mitään, pelkkää tunnetta ja liikettä nyt vain. Tämä on tervetullutta. Rohkaisen täältä, jos siihen on tarvetta!

   Canthiin kannattaa kyllä tarttua. Minä ahnehdin liki kolme viikkoa kaikkea mahdollista häneltä, se oli antoisaa mutta myös rankkaa.

   Valoisaa pääsiäistä!

   Poista