perjantai 9. joulukuuta 2011

Annetaan ja vaihdetaan sanoja

Päänsärkypäivä. Tuijotan valkoisia papereitani, mustia kirjaimia, jotka eivät pysy riveillään, nukahtelevat ja putoilevat alemmas ensin irrallisina, sitten sanoina, tönäisevät allejäävän pois paikaltaan, kohta romahtaa koko arkillinen rivejä, sitten kokonaisia kappaleita.

Vain välimerkit jäävät. Tiesin, että ne ovat sitkeitä, mutta enpä arvannut, että jaksavat pitää noin tiukasti kiinni. Nyt näen lauseiden rytmin. Ta-ta-taa-ta-ta-ta-ta-taa.

Siinä ovat sanat lattialla epämääräisessä kasassa, partikkelit piiloutuvat yhdyssanojen alle. Ne ovat aina olleet aika ujoja. Siirrän niitä varovasti esiin.

Sanat näyttävät kaukaa katsottuina ötököiltä, raajoja ja tuntosarvia, rapinaa. Ehkä niistä voisi askarrella jääkaappimagneetteja, runoja tai mitä sitten haluaakin.

Kunnioitan ujoutta ja jätän partikkelit sekä muut piileskelijät kätköihinsä, mutta saatte nämä levottomat päällepäsmärit, osa on valmiiksi taivuteltu. Olkaa hyvät vain:

puukehyksissäni
kiittämätön
kieroutuneisuutta
kiitollinen
leikkimökkiensä
heijastusta
karvaisia
huohottaa
tummansinisen
korkokengät
koivukuja
bändin
taukoja
mutristi
viipaleiksi
monitonninen
palellun
palasaippuaa
kuiskailuja
Viola tricolor
peltirasian
syvänteisiin

Voisin ottaa vastaan sanavaihtureita, tökätä sitten tekstiin satunnaiseen kohtaan ja katsoa, ihmetteleekö kustannustoimittaja, paheksuvatko lukijat. Kommenttilootaan saa jättää ehdotuksia, jos uskaltaa. Kiitos.

2 kommenttia:

 1. :) ja miksei uskaltaisi !
  Keräilyhullu kun olen myös sanoja on tullut keräiltyä jo lapsena. Oli omat listat ihanuussanoille ja inhokeille. Ja nimiä on tullut kerättyä oikein urakalla. Huomasin, että nuo sinun sanasi alkoivat kaikki konsonantilla päällepäsmäreitä kun ovat. Vokaalialkuiset ovatkin hieman lällyjä toisinaan ;)
  Saat muutaman uskaliaan heiton:

  raputtomat
  rispaantuneet
  nappikuuta
  hiissaava
  hituvati
  pääskynpesä
  arkiliivit
  sulamisvesi
  lappaa

  VastaaPoista
 2. Oi, kiitos, Leena. Piti ihan googlettaa noille merkityksiä. Taas tulin rikkaammaksi. :) Noista tekisi mieli kyllä kirjoittaa jotakin. Tarinan nimeksi voisi tulla vaikkapa Rispaantuneet arkiliivit.

  Minä muistan lukion äidinkielen tunneilta sanoja, joita ei olisi - opettajan mielestä - kannattanut käyttää. Esimerkiksi ämpärin tilalla oli parempi sanko. Ystävän olisi pitänyt olla todellinen ystävä, kaveri oli liian rento tahi ruotsalainen (niin muistelen), toveri ainut pätevä ilmaus, minun mielessäni siihen liittyi poliittisia vivahteita.

  VastaaPoista