tiistai 17. huhtikuuta 2012

Minä olen vanhanaikainen

"Minä olen vanhanaikainen, leivon kakun mieluiten kirjan reseptin mukaan, sytytän pöydälle kynttilän ja annan leipomapäivän lämmön levitä koko taloon, kanniskelen roskapusseja ulos, käyn elokuvissa, availen säilykepurkkeja ja kasvatan vihanneksia. --
Kaikki kotoisat säntilliset puuhat: joku ojentaa toiselle sitä tai tätä, kokoaa ostoslistan, laskostaa lakanoita.
Luen tavaroista tekstit: 'Seitsemän vuoden päästä olet uusi ihminen' (maito), 'Säilyy lähes rajattomiin' (siirappi) ja kaikkia merkintöjä minä rakastan.
'Ihminen voi kaivata jotain paikkaa, vaikka asuisikin siellä.'
-- Kun olin pieni, minua kiehtoivat kaikki teot, jotka tehtiin täyteen mittaansa. Kun ihminen hahmottui ja sai selkeät ääriviivat sen kautta mitä hän teki silmieni edessä, olin todistamassa ihmettä; viihdyin aina kun sain olla silminnäkijänä.
-- Kaikki tulvii minuun. Värit.
Elämä 'toteutuu' aivan silmien edessä."
(Eva Jensen, Sen verran teoriaa kuin lyhyeen elämään tarvitaaan. Suom. Tuovi Paju, teoksessa Pohjoismainen antologia 1990, 108.)

P.S.
Seuraava kirjani valmistuu hiljalleen, loppumetrejä astelen. Olen antanut kirjalle kaiken tarvitsemansa rauhan, elänyt ohessa tavallista arkea, lukenut loppuun Göran Tunströmin upean Erämaakirjeen. Se ansaitsisi blogissani ihan oman merkinnän.
J.K. Sanasulka kirjoittaa Erämaakirjeestä täällä.

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, Rooibos. En ole toimertunut lukemaan kenenkään kuulumisia nyt enkä ihan heti vielä ehdi, odotan. Miten sinun kirjoittamisesi sujuvat? Kevään valoa sinne, intoa ja sopivasti uhmaa. :)

   Poista
 2. Onnea minultakin tulevalle teokselle!

  Kirjoituspuuhissa minäkin. Uskaltauduin lähettämään runokäsikirjoitukseni kustantajalle...Hui! Kannattaako muuten lähettää kerralla useammalle kustantajalle?

  VastaaPoista
 3. Kiitos. ♥

  Olihan hienoja uutisia. Hyvä, että lähetit runokässärin eteenpäin ja juu, kannattaa lähettää useammallekin kustantajalle. Pidän hurjasti peukkuja sinulle!

  VastaaPoista
 4. Onnittelut tulevasta kirjasta. Ja voimia loppurutistukseen! Onnistuit tartuttamaan minuun Tungström-kiinnostuksen. Erämaakirje kuulostaa antoisalta.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, Ari! ♥ Lähetin Vihkivedet eteenpäin eilen. Seuraavaksi sitten taittovedos. :)

  Hieno, jos Tunström-innostus tarttuu. Hän oli mestari! Kirjat ovat syvällisiä ja upeita, suomennettuja on laajaan tuotantoon nähden valitettavan vähän. Mutta riittävästi nautiskeluun ja pohdintaan. Mieheni luki myös Erämaakirjeen. Ei malttanut laskea käsistään, täällä perhearjen keskellä luki. Ei ole ollenkaan tyypillistä hänelle noin intensiivinen lukeminen. Odotan todella paljon ajatuksiasi Tunströmin Erämaakirjeestä (ja muistakin teoksista). Itsekin yritän sanoittaa lukukokemustani, mutta jotenkin pelkään latistavani. Silti se ansaitsisi lukijoita. Kirja oli minulle kokonaisvaltainen puhdistava kokemus, ihan fyysinenkin. Lopun luin kyynelsilmin.

  Talvimatka Intiaan on Tunströmin pohdiskeleva matkakirja, josta voisit myös pitää. Äkkiseltään en löytänyt siitä kuin tämän http://www.bookcrossing.com/journal/6809715

  VastaaPoista
 6. Olipas hieno tuo Jensenin katkelma! Erämaakirje alkoi kiinnostaa kovasti, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. J.K. Aina uusista tuttavuuksista versoo! Löysin blogistasi Pullmanin Rehti mies Jeesus ja kieromieli Kristus -tekstin! Kiitos. Sopisi hyvin lukujatkumoksi, kunhan taas ehdin lukea!

   Poista
  2. Hei, Elma Ilona. Minustakin katkelma on kiva. Siinä ollaan aitojen asioiden äärellä, ytimessä. Nappasin sitaatin talteen aiemman blogini uumenista. Kirjakin minulla on jossakin, hankin opetustarkoituksiin muinoin ja olin panna kierrätykseen. Upeaa, jos kiinnostuit Tunströmistä. Hän ansaitsee lisää lukijoita! :)

   Poista