maanantai 2. tammikuuta 2017
"Vihdoinkin. Rakas Lammholm! Nyt olen täällä. Ihanaa. Onko tottakaan, että olen kotona? Onko tämä totta? -- Haluan olla täällä mahdollisimman pitkään. Melkein kelirikkoon saakka. -- Voi, miten hauskaa. (--)

Ajattelen Lammholmia. Kuvittelen, että olen kotona. On helpompi elää, kun kuvittelee, että on siellä, vaikkei sinne pääsekään."


Ulkosaariston uskomaton Dora on muuttanut palvelutaloon. Tässä dokumentissa kuvataan Doran elämää sen jälkeen. Mikaela Weurlanderin dokumentti saa miettimään, missä on koti, mistä kaikesta kodin fyysinen ja psyykkinen tila muodostuu, mitä ihminen kaipaa, mitä on vanheneminen, miten luonto ja tuttu maisema hoitavat ihmistä, miten me ihmiset hoidamme toisiamme jo läsnäolollamme, mitkä asiat kannattelevat vanhenevaa ihmistä.

"Olen kiitollinen siitä, että sain muuttaa tänne. Täällä on sukulaisia ja hyviä ystäviä. Meillä on mukavaa yhdessä. Meillä on täällä laulukuoro. Humputtelemme kuin heppulit ikään. "

(Doran kuva täältä, alkuperäinen Ylen kuvanauhalta.)

P.S. Dorasta tulee mieleen paikoin Tasha Tudor. Myös hänestä esitettiin tv:ssä aikoinaan hieno dokumentti, sen soisi tulevan uusintana joskus.

6 kommenttia:

 1. Oli muuten hieno dokkari se Dorasta kertova! Ihan alusta en nähnyt, mutta sitten kun sattumalta käänsin kanavaa ja aloin katsoa, tuijotin dokkarin loppuun asti. Hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun katsoit!

   Dorasta on tosiaan tuo aiempikin, molemmat ovat katsottavissa yhä Areenassa, kerrankin reilusti katseluaikaa.

   Oli hyvä nähdä, että Dora sai kultaisen keskitien, pääsi kuitenkin yhä saarelleen. Hymyt ja ilonsa tarttuivat.

   Poista
 2. Katsoin ensimmäisen ja nyt tuon toisen dokumentin Dorasta. Ihanaa miten hän totesi, ettei olisi arvannut, että vanhainkodissa on niin mukavaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tuo Dora, hienoja dokumentteja molemmat. Hyvältä näytti elonsa palvelutalossa, vaikka alussa hän oli aika hymytön ja tuntui kaipaavan, hymy näytti tulevan vasta venematkalla Lammholmelle. Nuo siirtymävaiheet ovat usein vaikeita, alku aina hankalaa, tottuminen uuteen, kenelle tahansa. Mutta tosiaan ilo oli katsella myöhempiä hetkiään, kun oli selvästi jo kotiutunut ja löytänyt paikkansa uudessa yhteisössä.

   Poista
 3. Kuulin vasta että Dora olisi kuollut toukokuussa 2017 :(
  - Ihana ja vahva Dora.

  VastaaPoista