perjantai 10. huhtikuuta 2015

Babetten pidot eli ranskalainen illallinen

"Emännät eivät olleet koskaan päässeet täysin selville siitä, missä määrin heidän keittäjättärensä seurasi ja ymmärsi heidän yksityisiä keskustelujaan. Niinpä he yllättyivätkin, kun Babette eräänä syyskuun aamuna tuli olohuoneeseen nöyrempänä ja pidättyväisempänä kuin mitä he olivat koskaan häntä nähneet, ja pyysi heiltä suosionosoitusta. Hän pyysi -- että he sallisivat hänen valmistaa juhlaillallisen tuomiorovastin syntymäpäiväksi.

Naiset eivät suinkaan olleet suunnitelleet mitään illallisia. Hyvin vaatimaton ateria ja kupillinen kahvia oli enin, mitä he koskaan olivat vierailleen tarjonneet. Mutta Babetten tummat silmät olivat innokkaat ja anovat kuin koiran silmät, ja he suostuivat hänen ehdotukseensa. Tämän kuullessaan keittäjättären kasvot alkoivat säteillä.

Mutta hänellä oli vielä muutakin sanottavanaan. Hän halusi valmistaa ranskalaisen päivällisen, hän sanoi, oikean ranskalaisen päivällisen tämän yhden ainoan kerran."
(Karen Blixen: Babetten pidot. Kirjasta Kohtalotarinoita. Suom. Mikko Kilpi. WSOY 1958,  41-42.)

Ranskalainen illallinen tarjoillaaan Yle Teemalla lauantaina 11.4. klo  22.35, katsottavissa suorana Areenassa, suosittelen lämpimästi sekä novellia että elokuvaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti