tiistai 7. toukokuuta 2013

Kirsikkapuun alla laiskottelee onnellinen prinssi


Eilen istuin katselmassa poniratsastusta Kangasalla, kesän ensimmäiset pääskyset lensivät tallin orsille kujertamaan (pitää lukea Oscar Wilden Onnellinen prinssi). Oli kevään ensimmäinen lämmin päivä, istutin kirsikkapuun ja köynnöskrassin siemenet. Aamupäivällä jouduin asioimaan kaupungille. Olen alkanut väsyä meteliin, kiireeseen ja ylenpalttiseen hulinaan. Kaupunkikokemus tuli mieleen illalla, kun luin Henri Michaux´n runoja:

"Jos kaupunkien yleinen hermostuneisuus näkyisi pieninä kuulina, kuulina jotka vierisivät pitkin katuja, kasautuisivat kapeimmille niistä, korkeisiin rakannuksiin ja pomppisivat rappujen askelmilla yksitoikkoisesti ja hakkaavasti meluten, eikö se olisi terveellisempää, todempaa, sopivampaa? Tästä aiheutuisi epäilemättä ongelmia."
(Michaux: Harhailla, laiskotella. Suom. Pekka Parkkinen & Jaakko A. Ahokas. Weilin & Göös, 1980.)

5 kommenttia:

 1. Kiitos samoin, Vera. Joko teillä kukkivat kirsikkapuut? Olen googlannut tänään aina taukohetkillä Italiaa. Jokin kamala ennakkoaavistus, että tästäkin kesästä tulee Suomessa kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole varma, koska aprikoosi ainakin kukki jo melkein kuukausi sitten, eli en tiedä, onko kirsikkakukinta mennyt minulta jo ohi, ensimmäisten magnolioiden kukinta ainakin on jo ohi.

   Poista
 2. Kiitos Michaux'n runosta, täytyypä tutustua häneen, sillä vaikuttaa todella kiinnostavalta! Onnea on istuttaa kirsikkapuu <3 Ihanaa toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Mirva. Uskon, että pidät. (Harhailla, laiskotella on aika moninainen valikoima.) Usessa ajatuksessa on kyyninen, mutta myös humoristinen sävy. Tässä vielä yksi makupala:

   "Pidä heikkoutesi koskemattomana. Älä yritä hankkia voimia, älä ainakaan sellaisia, jotka eivät ole sinua varten, jotka eivät ole tarkoitetut sinulle, joilta luonto varjeli sinut, valmistaessaan sinut johonkin
   muuhun."

   Googlaapa Michaux´n nimellä kuvia. Hän oli aikamoinen (meskaliini)näkijä!

   Kevättä sinne myös!

   Poista