keskiviikko 15. elokuuta 2012

Koettekaa vapautua kaikesta, mikä teitä sitoo


Siivoan kotia. Käyn käsiksi vanhaan kaappiin, jonka sisään olen tunkenut vuosikausia erilaisia tärkeitä asioita. Löytyy lapsuusajan paperinukkeja, opetusmateriaalia, luentomuistiinpanoja, valokuvia, kirjeitä, lehtileikkeitä ja rypistynyt valokopio Guy de Maupassant´n Bel Amista, aukeama s. 160-161. Olen lukenut sen tenttiin kaksikymmentä vuotta sitten ja alleviivannut nämä kohdat:

"Mihin on ihmisen turvauduttava? Kenen puoleen suunnattava avunhuutonsa? Mihin uskottava? Kaikki uskonnot ovat tylsiä lapsellisine moraaleineen ja itsekkäine lupauksineen, kaikki yhtä mielettömän tyhmiä. Ainoastaan kuolema on varma."
--
"Ajatelkaa tätä kaikkea, nuori mies, ajatelkaa sitä monta päivää, monta kuukautta ja vuotta, ja te olette näkevä, että elämänne muuttuu aivan toisenlaiseksi. Koettekaa vapautua kaikesta, mikä teitä sitoo. Tehkää yli-inhimillinen ponnistus ja tunkeutukaa elävänä ulos omasta ruumiistanne, omista harrastuksistanne, omista ajatuksistanne, koko ihmiskunnasta. Silloin olette vapaa katselemaan ympärillenne, ja silloin ymmärrätte, kuinka vähäpätöinen on jokin romantikkojen ja naturalistien vähäinen riita ja kuinka mitätön on jokin talousarviokäsittely."

(Nyt voin heittää sen pois.)

4 kommenttia:

 1. :) ...nyt voin heittää sen pois... Mulla olisi myös kaapillinen jos toinenkin samankaltaista matskua, mutta kyllä, kaikki se olisi käytävä läpi ennenkuin voi heittää pois. Ja totta, tunkeutuminen elävänä ulos edes jostakin , se voisi vapauttaa!

  Tykkään ihan hirmuisesti tuosta edellisestä postista, sanoistasi. Kiitos. Menen lukemaan sen nyt uudestaan. Voi hyvin, älä siivoa liikaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Satu. Siivousprojektit ovat taas paussilla. Hyppelen kasojen yli. Jännä, miten monenlaisia liikuntamuotoja tällainen ihan peruskoti voi asukkailleen tarjota. :D

  VastaaPoista
 3. Ja miten se onkin mahdollista että joskus ponnistukset tuntuvat todella "yli-inhimillisiltä"?

  Mitä tulee ylihyppelyyn niin meillä on alakerran kylpyhuoneesta kehittynyt oikein temppurata.
  Piilomajan Kati

  VastaaPoista
 4. Kyllä vain, Kati. Rappusiin saa myös melkoisia esteitä ja tarvittaessa kyllä liukumäkiäkin. Eniten atleettisuutta tarvitsen silti mieleni kasoihin, erilaisiin kertymiin, jotka pitäisi raivata kokonaan pois tai sitten saada läpinäkyviksi, jotta valo pääsisi virtaamaan lävitse.

  VastaaPoista