keskiviikko 21. helmikuuta 2018


Voi talvi, jossa on valo, joka on valo! Aamulla jaksaa ja haluaa herätä, lähteä ulos, lähtee ulos, kiinnittää huomion maailmaan. Sauvakävelijät, sukset ja sauvat kainalossa kulkevat hiihtäjät, koululaiset rahisevissa toppavaatteissaan, tutut koiramummot (toisella heistä uusi tekoturkiskauluri ja silmissä luomiväriä), linja-, roska- ja postiautot, aurat. Linnut, lintujen äänet, varisten pesänteko, tyttökoirien keväiset tuoksut, niiden perässä nenä lumessa juokseva poikakoira, nastojen narskunta kenkien alla, ei enää pelkoa kaatumisista. Pihaleikit, pihapolut, lumella kiitävä pallo, lumella kiitävä koira, hangelle nostetut tunkkaiset matot. Tiaiset syreenin ja punalehtiruusun talipalloissa, metsähiiri siementen keruussa, tilhet aroniapuussa, sen jäätyneitä marjoja maassa. Ihmisen punaiset posket, sähköiset hiukset ja pakkaselta tuoksuvat vaatteet, jäätynyt lumi koiran turkissa. Verhojen kautta siivilöityvä valo, valo tulppaanin ja loputtomiin kukkivan neilikan terälehtien lävitse, pölyiset, tahmaiset ikkunat, pöly pianon ja kaapin päällä, pölyiset verhot, pölyverhot kaikkialla. Keitetään kahvia, kuunnellaan radion jäätiedote, kuunnellaan ahtautunutta, yhteenjäätynyttä, päällekkäin ajautunutta, paksua, ohutta, tiheää, uutta jäätä, kuullaan jäätiedotteen lohtu, jäänmurtajat Kontio, Polaris ja Urho avustavat, Otso avustaa, Thetis avustaa, Voima avustaa. Kaikki on hyvin. Taivas on sininen, koira nukahtaa, valo vaihtaa paikkaa, ikkunan tahmoja ei enää erota, pölyjä ei muista, vaikka aivastaa. Ihminen istuu sohvalle kahvimuki kädessä, nostaa läppärin syliinsä ja käy kirjoittamaan.

4 kommenttia:

 1. Ihana kun oot täällä. Ihana kun kirjoitat. Kiitos.

  Valo on nyt mieletön, aivan villinä! Taas miettii sitä, miten tuosta pimeä-ajasta selvisikään hengissä. Lintujen laulu on kuin jostakin toisaalta, sitä ei millään meinaa uskoa todeksi, onneksi se kuitenkin totta on!

  Hyviä valo- ja kirjoituspäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu sinulle kauniista kommentista.

   Tämä minä näemmä tulee ja menee mutta ei ole. En tiedä, onko tuo hyvä vai huono asia. Saattaa johtua valosta, kellon viisareiden siirtelystä ja mitä näitä nyt on ollut. Ja sitten on yhtäkkiä pääsiäinen, käsittämätöntä (meillä on joulukortit yhä seinällä, mutta huonekuusi kuoli, eräänä aamuna sen kaikki oksat vain sojottivat alas, se näyttää kammottavan masentuneelta värikkäiden virpomisoksien viereessä, minä en osaa tehdä sille mitään, vaikka pitäisi päästää raukka kärsimyksistään). Ja viime viikolla kuulin mustarastaan laulua. Käsittämätön onnentunne lävisti tämän ihmisen. Oikein sellainen Amorin nuoli. Ah! Linnunlaululla on uskomaton voima!

   Iloa ja kevään valoa sinne sinulle!

   Poista
 2. Voi kuinka Sinä huomaat ja huomioit. Niin paljon tapahtuu, kun vain katsoo ja kuuntelee. Niin paljon aistii, kun on avomielellä. Siivilöityvä valo ja tuo luomivärikin :). Rahisee ja narskuu, kuulen tänne asti!

  Minä hyppelehdin ennen puoltayötä pihamaalla villatakissani ja tähyilin tähtiä. Siellä ne tuikkivat - minullekin. Päivällä lumikinokset kimaltelivat kauniisti, lunta on satanut tänä talvena ennätysmäärä. Paljon olen kolaa työnnellyt.

  Tahmaa ja pölyä täälläkin, olkoon vaan; minä poistelen niitä sitten, kun on sopiva aika. Nyt ei vielä ole. Nyt minä katselen ja kuuntelen. Nyt minä olen. Kun minä olen, saan uusia ideoita, innostun ja voimaannun.

  On yö, hiljaisuus ja rauha. Tulee uusi aamu, oleminen, sanat, teot, ihmeet ja ihmiset. Joskus sopivasti, toisinaan liikaa. Tasapainon kun löytäisi, voisi sanoa: kaikki hyvin, ei mitään hätää.

  Toivon Sinulle kirkkaita kirjoitushetkiä ja luovia lepotaukoja! Riina-Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina-Maria, hei! Kiitos sinulle lämminhenkisestä ja läsnäoloisasta kommentista.

   Näin sinut hyppelemässä pihalla tähtien keskellä. Hieno kuva! Nyt on ollut hyvä, kaunis talvi, ja keväästä tulee varmasti yhtä hieno. Luonto on siitä niin armollinen, ettei se piittaa tahmoista eikä pölyistä eikä ihmisen jähmeyksistä tai voimattomuuksista, tulee aina luokse kuin luotettava ystävä.

   Hyviä katselu- ja kuunteluhetkiä sinulle, kevätvoimia ja -rauhaa!

   Poista