torstai 19. heinäkuuta 2018






   
 











 










En tiedä Helena Różańskasta muuta kuin mitä Auschwitzin opastaulu kertoo. Hän syntyi liki 137 vuotta sitten 2.8.1881 ja oli puolalainen opettaja, joutui keskitysleiriin 17.8.1942 ja kuoli 61-vuotiaana 30.9.1942. Tässä viimeisessä valokuvassa hänen hiuksensa on kynitty ja hän katsoo kameraan ja minuun, kaikkiin nykyisyyden ohikulkijoihin pelottaman oloisena arvokkuus tallella, kasvonpiirteissä on nälkiintynyttä lintumaisuutta. Koska hän oli syönyt viimeksi? Mitä hän ajatteli tuossa kuvassa? Onko jokin esillä olevista matkalaukuista tai kengistä hänen? Mitä hänellä oli mukanaan Auschwitziin tullessaan? Saapuiko hän yksin? Mistä häntä syytettiin? Riittikö, että hän oli opettaja ja siksi vaarallinen? Vai opettiko hän salaa puolalaislapsia ja -nuoria, osallistuiko vastarintaliikkeen toimintaan, oliko hän kommunisti tai juutalainen? Mitä hän koki 45 päivässä Auschwitzissa? Oliko hänellä mitään lohtua? Tiesikö hän kuolevansa? Miten hän kuoli? Kenelle hän sanoi viimeiset sanansa, mitkä ne olivat? Jäikö kukaan sodan päättymisen jälkeen muistamaan häntä? Mitä hänen läheisilleen tapahtui? Onko tämä ainut valokuva hänestä?

Ottamassani valokuvassa me olemme kumpikin, vasen käteni näkyy hänen oikealla olkapäällään, minulla on pitkät hiukset, kukaan ei leikkaa niitä ilman tahtoani, minulla on korut korvissa ja vasemmassa nimettömässä, kukaan ei vie niitä minulta, saan kulkea mieheni ja lasteni kanssa, meitä ei eroteta toisistamme. Haluan ikuistaa Helena Różańskan ja muutaman muun kännykällä ja kuljettaa mukanani. Miksi? Koenko olevani syyllinen, koska saan elää vapaana tai koska olen hänen, heidän aikalaisiensa jälkeläisenä elossa tai koska kukaan minua edeltävä ei estänyt hänen, heidän kuolemaansa ja kohtaloitaan? Mitä hän sanoisi ajatuksistani? Onko tungettelevaa kuvata hänet ja tahditonta pohtia häntä, hänen elämäänsä julkisesti? Enhän minä voi ymmärtää enkä tietää.

-----

Auschwitziin ja Birkenauhin on vapaa pääsy. Museoituihin leireihin päästetään kerrallaan vain hyvin  rajallinen määrä ihmisiä, ja siksi paikan päälle pitää lunastaa etukäteen liput. Alueelle pääsee opastettuna ja ilman opasta, jälkimmäiset kierrokset maksavat. Paikan päältä voi ostaa suomenkielisen opaskirjan. Jos alueelle saapuu omalla autolla, parkkipaikka maksaa 10 zlotya. Opastettuihin kierroksiin kuuluu usein linja-autokuljetus esimerkiksi Krakovasta. Lisätietoa täältä.

Me yllätyimme kummankin paikan rauhallisuudesta, siitä että linnut lauloivat, perhoset lentelivät ja oli kesä. Birkenaun leirin vieressä oli kukkaniitty ja viljapelto, leirin ohi kulki lenkkipolku, leirin sisällä raiteiden kummallakin puolella vihreillä kunnailla lenteli käsittämättömät määrät lintuja, vapaina, ne laskeutuivat vihreän keskelle syömään ja jaloittelemaan.

3 kommenttia:

  1. Kaunis kiitos Katja!

    Katseestasi, havainnoistasi, kysymyksistäsi!

    Odotan jo kovin tulevaa kirjaasi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä, kovasti. Kuvat ja sanasi, vapaiden lintujen lento. Kiitos.

    VastaaPoista