torstai 5. toukokuuta 2022




Kun lapseni olivat pieniä, jokainen heistä menetti vuorollaan parhaan ystävänsä, useampiakin, koska nämä muuttivat, jotkut ulkomaille saakka. Ikävä oli kova, minunkin sydämeni oli särkyä. Tuli uusia kavereita, mutta ei ketään voi korvata. Muistan myös omasta lapsuudestani, kuinka perheemme muutti ja ystäväni jäivät toiselle paikkakunnalle. 

Kati Närhin Kadoksissa (Capuchina Kustannus 2022) kertoo sanoitta ystävän kaipuusta. Se on tärkeä, kaunis, koskettava ja lohdullinen kirja. Kirjassa toistuvan keltaisen värin koen ystävän lämpönä ja toivona. Kirjan loppupuolella tulee mukaan kantikkaan ja pyöreän (syklisyyden, jatkuvan ikävän), sinisen ja keltaisen lisäksi terhakkaa, punaista pörheyttä, eteenpäinmenoa, hyvää muutosta, iloa. 

On hyvä puhua vaikeista asioista, mutta joskus sanat ovat liian vähän tai liikaa. Joskus parasta on läsnäolo, läheisyys, hiljaisuus, yhdessä kokeminen. Pelkkien kuvien varassa etenevä kirja sopii juuri siihen. Kuinka kaunis ja osuva onkaan sanaton kirja englanniksi: silent book. Uskon, että yhdessä katseleminen synnyttää puhetta. Ja sen sijaan, että aikuinen lukee ja selittää, lapsi voi kertoa, mitä näkee ja kokee, ja aikuinen voi välillä kuunnella. Yhdessä voi miettiä vaikkapa kirjan värejä ja muotoja, tehdä oivalluksia. Kirja sopii kaikenikäisille. Sitä voi aikuinen katsella itsekseenkin, etenkin, when feeling blue.

Minulle tuli Närhin teoksesta muistuma Oili Tannisen teoksiin Hippu, Heppu, Miiru, Pommo ym., joissa tosin on hiukan sanoja mutta samoin kuin Närhillä graafista selkeyttä, perusvärejä, ei turhaa kuvallista hälyä. Mieleeni tuli myös JonArno Lawsonin & Sydney Smithin Foothpath Flowers -teos (Walker Books 2016), lähinnä tuon kirjan punahupparinen lapsi, vaikka tekniikka on siinä toisenlaista (Lawsonin & Smithin sanatonta teosta saa kirjastoista ja sen voi katsoa myös YouTubesta).

Kansainvälisen kustannusalan ammattilaiset (dPictus) valitsivat Kadoksissa-teoksen toistaiseksi julkaisemattomien kirjojen parhaimmistoon vuonna 2020. Minäkin pidän tästä kovasti. Voitin kirjan arvonnassa mutta tilasin kirjan myös lahjaksi suvun nuorimmalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti