torstai 31. lokakuuta 2013

Loppis är poppis på Öland

Öölannin kesään kuuluvat kirppikset, niitä oli kaikkialla. Pienimmässäkin kylässä oli Punaisen ristin Kupan-kirppis, sen lisäksi piha- ja autotallikirppiksiä, jotka olivat lähes poikkeuksetta auki joka päivä. Ölands Magazinetin mukaan Loppis är poppis. Suosiosta kertoi sekin, että kaikki tuntuivat käyvän kirppiksillä. Niissä tekikin hyviä löytöjä, tuotteet olivat hyväkuntoisia ja suhteellisen edullisia. Me hankimme mm. lastenvaatteita, kirjoja ja vanhoja valokuvakehyksiä. Kaikenlaista vanhaa ja kaunista oli tarjolla paljon, huonekalujen lisäksi mm. työkaluja, astioita, kynttilänjalkoja, postikortteja ja -merkkejä, valokuvia, kirjeitä, äänilevyjä, vaatteita, sateenvarjoja, liinavaatteita, hatturasioita ja vanhoja matkalaukkuja, jotka ovat Suomessa varsin kalliita.

Tapasimme matonkutojan, joka oli muuttanut Öölantiin Suomesta 90-luvulla. Hän oli ostanut vanhan talon ruotsalaismiehensä kanssa, talon mukana he saivat valtavat määrät vanhaa tavaraa. Siitä alkoi heidän loppis-yrittäjyytensä. Nyt kirpputoritoiminta oli vallannut koko vanhan talon kellarikerroksen.

Alla kuvia Naturiosa-kirppiksestä, jolla on myös oma blogi. Naturiosa sijaitsee Grönahögenissä eteläisessä Öölannissa vastapäätä tuulimyllyravintolaa ja on auki toukokuusta syyskuuhun. Kirppis näytti pieneltä autotalliversiolta, mutta jatkuikin talon sisälle kahdessa kerroksessa. Paikka oli todellinen aarreaitta: kirjoista, LP-levyistä, postimerkeistä, valokuvista, kirjeistä ja koulujen opetustauluista leikki- ja huonekaluihin, astioihin, vanhoihin pitseihin, silinterihattuihin ja täytettyihin eläimiin. Sieltä löytyi kaikkea! Olen nostalgian ja vanhojen tavaroiden rakastaja, joten pois oli vaikea lähteä.


:

Kaksi viimeistä kuvaa ovat matkalta Öölantiin, Gammelbyn antiikkiliikkeestä, joka sekin oli hurmaava niin sisältä kuin ulkoa.


2 kommenttia:

 1. Olin kesällä naapurisaarella, Gotlannissa. Sielläkin oli paljon Loppiksia. Poikkesimme joissakin ja niissä oli mukava kierrellä. Minäkin olen vanhan tavaran ystävä, mutta asun pienessä asunnossa ja varastotkin ovat ganska lilla, joten joudun vain ihailemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletkos sinäkin saari-ihmisiä? Gotlannissa olisi myös kiintoisa käydä, siellähän on tippukiviluoliakin ja raukit, jotka päihittävät Öölannin pienoiset.

   Manner-Ruotsissakin on loppiksia hiukan kaikkialla. Ilahduttavaa vanhan tavaran ystävälle. Onneksi pelkkä katseleminenkin on mukavaa ja tavaroiden historian, joskus käyttötarkoituksenkin pohtiminen. Ei se hamuaminen niin tärkeää ole. Niitä vanhoja matkalaukkuja minä olen jokusen hankkinut erilaisiin säilytystarkoituksiin, ovat niin kauniita.

   Poista