keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kymmenes luukku: Pitkin veden viivaa


"On kummallista tulla elämässään vaiheeseen, jossa tarkkaileminen muuttuu tärkeämmäksi kuin kerääminen ja omistaminen. Myös ihmisten. Kun ensimmäistä kertaa huomasin antavani asioiden valua sormien lomasta, se tuntui vaarallisen vieraalta, minä jolle riippuvuus ja kiinni pitäminen oli ollut niin kauan totunnaista. Toisaalta en enää kestänyt riippuvuutta, toisaalta aloin ehkä saada itsestäni enemmän seuraa. Oli miten oli, istuin kädet sylissä sängynlaidallani ja tunsin asioiden liukuvan ohitse, pään yli, en voinut mitenkään estää ja tiesin niiden luisuvan auttamattomasti.

Nyt jälkeenpäin ne ovat minun, ja vain sisälläni paremmalla tavalla. Nyt niitä voi tarkastella ja ne pysyvät aloillaan."
(Solveig von Schoultz: Pitkin vedenviivaa. Suom. Jaana Koistinen. WSOY 1993, 146.)

6 kommenttia:

 1. Lumoavan kaunis kuva! Jumalainen käsien kaari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos. Tuo hetki oli aika pyhä, kaikki tuntui aaltoilevan tai läikkyvän: valo, vesi, hiekka, ilma, aika... Päästin leijan ilmaan kuitenkin, lapsi piti naruista kiinni.

   Poista
 2. Huumaavan kaunis kuva! Ja niin tämä tekstikin tässä, jäin ihan kiinni siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, kiitos. Suosittelen lämpimästi tuota von Schoultzin kirjaa (kuten näitä kaikkia muitakin sitaattiteoksia), viisaita, kauniita sanoja, samoin häneltä teosta Seitsemän päivää: kaksi lasta luo maailmansa. http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_10010#.VIqbHHs-614

   Poista
  2. Varasinkin tuon heti tämän luettuani kirjastosta :)

   Poista
  3. Hienoa! Arvaan, että pidät! Lukuiloa!

   Poista